Kennel Roxanne
Om

Bakgrund &

hur allting startade

Susanne Björkman

Hunduppfödare

Jag bor med min familj, sju-åtta Golden retrievers, två Irländska varghundar, fyra katter (två Burma, en Brittblandning & den yngsta en ljuvlig liten bondkatt) på landet i Almunge som ligger en halvtimmes bilresa öster om Arlanda och Uppsala.

Min första golden fick jag 1973, att det blev en golden var en ren slump… jag var ett oerhört hundtokigt barn som hade turen att få låna våra grannars goldentik då två år gammal. Med henne deltog jag på en mängd kurser, ställde ut, började trimma osv.
Så småningom kom hon att bo allt mer hos mig, och blev således "min" första hund.
 

Min första egna kull föddes 1985, den var oerhört efterlängtad efter många års aktivt hundägande samt arbetande på kennel.
"Kullen" bestod av en valp! Den kullen har sedan följts av ca trettiofem till. Att föda upp hundar är en spännande och mycket intressant hobby/ livsstil där många faktorer samverkar på vägen mot ett bra avelsresultat, tex ett bra avelsmaterial, kunskaper i genetik, förmåga och känsla för vad som kan passa ihop mm!


För att sammanfatta det hela, en idog strävan mot att föda upp "bättre och bättre" hundar när det gäller temperament, arbetslust, exteriör och sundhet!
Tänk så mycket tankar, idéer och förhoppningar som ligger bakom varje kombination!!
En förutsättning som uppfödare är att ha bra och intresserade valpköpare! De ser till att Roxanne hundarna får ett bra liv med mycket kärlek och omsorg samt lagom dos av aktiviteter, allt från kurser av skilda slag till utställningar, jakt och spår, lydnad, bruks, agility etc.


Min personliga målsättning som uppfödare är att se helheten, inte stirra sig blind på enstaka detaljer samt att vara ärlig och kritisk till max i sin egen avel, vilket kan vara smärtsamt ibland!


En annan "käpphäst" när det gäller hunderiet är att acceptera, tillåta och respektera olika typer och inriktningar inom rasen, naturligtvis inom standardens gränser, inte sätta sig på höga hästar och tro att en väg är den enda rätta, alla blir saliga på sin tro!

Hundarna

För mig började det hela 1973 med en vackert gyllene tvåårig Golden Retriever tik som hette Strömkarlens Pierina, hon var E: Int & Nord Ch Sintram-Västsjö Balalajka.
I andra och tredje led var hon dubblad på Apports Larry JR. Pierina, som ägdes av mina snälla grannar blev ”min” första hund. Tillsammans gick vi kurser, deltog på utställning m.m.

Merrybrooks Creme Cardinale ”Kira”

Strömkarlens Pierina ”Pierina”

År 1979 föddes hos Sigbrit Sahlström, Merrybrooks Créme Cardinale E: N U Ch Caliph of Yeo-Merrybrooks Mistletoe.
Kira inköptes av Mona Wilke, som jag hade förmånen att lära känna när jag som väldigt ung praktiserade på hennes kennel Kardinalen. När Kira var 8 månader flyttade hon till mig. Mona hade sedemera en kull E: Telmah Barnaby på Kira.

Min första och mycket efterlängtade kull föddes 1985 efter Kira och Int & Nord Ch Mjaerumhogdas Classic Sound, ”kullen” bestod av en hanvalp, Roxanne de Rubicon, (Tärningen är kastad…).

År 1985 kom Mjaerumhogdas Hannah Roxanna E: Janward Dollar-NUCH Mj. Starshine.till mig från Grete-Sofie och Eivind Mjaerums berömda kennel i Norge. Hannah blev således stammor till min andra tiklinje.

Tartuffs Divine Roxanne ”Dollie”
foto: Lillemor Böös

Mjaerumhogdas Hannah Roxanna ”Hannah”
foto: Christina Valsås

År 1987 inköptes Tartuffs Divine Roxanne E: Nortonwood Secreto-SUCH Lucretias I´m On Fire.

Dollie kom från Lillan Carlson och var ett barnbarn till den betydande avelstiken Noravon Lucretia. Tillsammans är dessa tre tikar grunden för min uppfödning.